Bakgrund
Lidköpings Konsertförening startades i maj 1999. Syftet var att stimulera intresset för klassisk musik genom att arrangera konserter. Initiativet togs väl emot och medlemsskaran växte under de första åren till nära 200 medlemmar. Efter tillkomsten av Vara Konserthus sjönk medlemstalet under en följd av år och var 2016 nere i cirka 80 medlemmar. De sista åren har intresset för Lidköpings konsertförening dock ökat igen och nu, 2024, har föreningen mer än 400 medlemmar. Det ökande intresset för klassisk musik återspeglas även i ökande publiksiffror. Ökningen av medlemsantal och publiksiffror ger föreningen en bättre ekonomi, vilket ger möjlighet att arrangera fler konserter och ta hem fler framstående artister. De sista åren har vi på så sätt kunnat öka antalet konserter från omkring 7 till 14 per år.
Föreningen arrangerar konserter i företrädesvis klassisk kammarmusik, men även körkonserter och annan konstmusik, såsom jazz och världsmusik. Föreningens syfte är att erbjuda publiken musikupplevelser av hög kvalitet och på så sätt främja kulturlivet i Lidköping!
Eftersom det inte finns någon speciell konserthall eller kulturhus i Lidköping får konsertföreningen förlägga sina konserter till andra typer av lokal inom stadskärnan. Kammarmusik lägger vi ofta i Missionskyrkan som har fin akustik och där möbleringen ger god kontakt mellan artisterna och publiken. Andra lokaler som använts är Vallienrummet i Vänermuseet, Kylandersalen i Musikskolan, Esplanadteatern och Stenhammarkyrkan. Körkonserter lägger vi helst i S:t Nicolai kyrka där körklangen gynnas av återklangen i valven. I samverkan med Folkets hus arrangerar vi 4 konserter per år under rubriken Jazz på Folkan.
När det gäller körevenemang i S:t Nicolai kyrka har föreningen ett samarbete med Lidköpings församling. Utöver konserter med inbjudna körer utifrån har vi tillsammans arrangerat flera stora körevenemang med deltagande av kören S:t Nicolai Vocalis, solister och orkester. Exempel på sådana evenemang har varit Duke Ellingtons Sacred Concert, Mozarts Requiem och Bachs Juloratorium.
Konsertföreningens verksamhet stöds med ekonomiska bidrag från Lidköpings kommun, Statens Kulturråd och John Hedins stiftelse. Lidköpings församling och Folkets hus ger ekonomiskt stöd vid gemensamma arrangemang. Sparbanken Lidköping ger ett årligt sponsorbidrag. Därutöver har Sparbanksstiftelsen givit extra stöd vid enstaka kostsamma evenemang. Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen ger inget direkt stöd till vår verksamhet men stöder de regionala nätverken Kammarmusik i Väst och Knutpunkt.
Lidköpings konsertförening är ansluten till Kammarmusikförbundet och föreningen Svensk jazz. För kammarmusik samverkar vi med andra kammarmusikföreningar i regionen i nätverket Kammarmusik i Väst och för vår jazzverksamhet är vi knutna till nätverket Knutpunkt.