Hem
  Bakgrund
  Aktuellt program
  Konserthistorik
  Bli medlem!
  Styrelse
  Programkommitté
  Föreningsnytt
  Länkar

Provlyssning

 Sjöströmska kvartetten
 Duo Magnus & Irina
 Sommarorkester

Fler smakprov finns på artisternas hemsidor.

Facebook

Sjöströmska kvartetten
Skallsjö sommarorkester
Barockakademin
Nya Stadens Storband
Margareta Bengtson
Duo ViNa
Natalia Kremska
Victoria Stjerna
Gunnar Idenstam
Lisa Rydberg
Vocal Art Ensemble
Läckö Kammarorkester
Vindla String Quartet
Lina Nyberg
Minetti Quartett
Svenska Kammarkören
Inese Klotina
Karin Ingebäck
Vägus
Läckö Kammarorkester
Eric Schüldt
Mats Widlund
Anders Lagerqvist
Helena Ek & Peter Janson
Jan Lundgren
RilkeEnsemblen
Göteborgs Symfoniker
Laura Cortese & the Dance Cards
 

Program 2018

Konsertföreningen tipsar:

Festkonsert med Rickard Söderberg på Läckö Slott

Söndag 22 juli kl 20:00

Läckö Slotts stora borggård, biljettpris: 395 kr.
Biljetter bokas på telefon 0510 48 46 60 eller
på Turistbyrån i Lidköping, telefon 0510 200 20.

Operasångaren, estradören, körledaren och den varma, kärleksfulla människan Rickard Söderberg kommer till Läckö Slott för en underbar, glädjefylld konsert. Med sig har han gäster och delar ur operaorkestern. En färgstark kväll med kända och okända örhängen från olika musikstilar – allt är möjligt och ingenting främmande för Rickard.


foto: Christian Andersson

Sommarkonsert i Stadsträdgården

med Skallsjö sommarorkester

torsdag 26 juli kl 19.00,  Stadsträdgården

Fri entré

Skallsjö Sommarorkester är en progressiv stråkorkester som grundades 2013 av Carl Vallin och Gustav Wetterbrandt, som då var 17 respektive 16 år gamla. Drivkraften bakom orkesterns uppkomst var social så väl som musikalisk. Unga musiker från hela Sverige fick chansen att skapa konsertupplevelser på sina egna villkor och efter eget engagemang, samtidigt som de knyter vänskapsband och inspirerar varandra genom musiken. Under sina hittills fem sommarturnéer har även utländska musiker från bl.a. Danmark, Storbritannien, Island och Slovenien medverkat. Orkesterns medlemmar studerar på musikhögskolor som Edsbergs Slott, KMH, Guildhall School (London), Musikkonservatoriet i Köpenhamn och Mozarteum Salzburg. Sommaren 2016 gick även turnén utomlands då orkestern besökte Tyska Hessen och gav tre bejublade konserter. Tyska recensioner skrev om ”juveler från Sverige” och konstaterade att ”orkestern erövrade Lich-publiken med en smittsam spelglädje”.

Sommaren 2017 var ensemblen en del av den 15e upplagan av Lidköping Music Festival.


foto: Skallsjö Sommarorkester från 2017 års upplaga

Skallsjö Sommarorkester har som mål att nå ut till en ny publik och bredda intresset för klassisk musik, bland unga i synnerhet. Varje år spelar orkestern in en musikvideo till ett klassiskt musikstycke och videon Holberg Suite från 2014 köptes av SVT och sändes vid flera tillfällen under 2015. Ambitionen är att riva barriären mellan musiker och publik.

Program

Benjamin Britten - Prelude and Fugue for 18 strings, op. 29
Felix Mendelssohn - Bartholdy - Sinfonia no. 1 in C major
Kurt Atterberg - Suite no. 7, Antony and Cleopatra, op. 29
Pyotr Ilyich Tchaikovsky - Serenade for strings, op. 48
Jean Sibelius - Two Humoresques, op. 89

Violinsolist Samuel Staples

Konserten är ett samarrangemang med Lidköpings kommun Kultur & Fritid. Sparbanken Lidköping stöder konsertföreningens verksamhet.

     


Konsertlokalen är handikappanpassad.

Barocka skuggspel med Ensemble Klärobskyr

Tidlös musik på gamla instrument

29 september lördag kl. 17.00 i S:t Nicolai kyrka

Entré 150 kr, ungdomar <20 år fritt
100 kr för konsertföreningens medlemmar

Vi ser gärna att ni använder vårt Swish-konto vid biljettköp
Det går även bra att förköpa biljetter via vårt Swish-konto nr:
1235126784

Ensemble Klärobskyr består av fyra av Sveriges mest namnkunniga musiker som samlats för att utforska barockens kammarmusik på gamla instrument.

“Användning av variationer och subtila nyanser av ljus och skugga för att öka kontrast och karaktär och för allmän dramatisk effekt.” Så står det i ett uppslagsverk som förklaring till ordet klärobskyr.

Här lyser fyra musikanter av bästa märke: Nils-Erik Sparf och Klara Hellgren – violin, Erik Wahlgren – cello och Björn Gäfvert – cembalo.


foto: Alexander Sparf

Nils-Erik Sparf – violin
Nils-Erik Sparf är spelmanssonen från Boda som lyst på den svenska musikhimlen i decennier. Karriären har kantats av konsertmästaruppdrag i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, konstnärlig ledare för Drottningholms Barockensemble och otaliga solistframträdande och skivinspelningar. Är idag anställd i den välrenommerade stråkkvintetten Uppsala Kammarsolister.

Klara Hellgren – violin
Med sin innerliga ton har hon sedan sin solistdebut med Sibelius violinkonsert och Kungliga Filharmoniska Orkestern år 1999 etablerat sig som en av de mest spännande och efterfrågade kammarmusikerna i sin generation. Idag är hon drivande i flera solistiska och kammarmusikaliska projekt och syns ofta i uppdrag som konsertmästare i landets stora orkestrar. Är kollega med Nils-Erik i Uppsala Kammarsolister.

Erik Wahlgren – cello
Erik Wahlgren är ensemblens yngste medlem som, utöver sitt passionerade fågelintresse, gör en lysande karriär som kammarmusiker och efterfrågad solocellist. Dessutom är han konstnärlig ledare och upphovsman till den årliga kammarmusikfestivalen i Vamlingbo på södra Gotland. Erik var tidigare anställd i stråkkvintetten Uppsala Kammarsolister men är nu nytillträdd solocellist i Kungliga Hovkapellet.

Björn Gäfvert – cembalo
Björn Gäfvert är, förutom ovanligt allmänbildad, en av våra främsta cembalister och interpreter av gammal musik. Han är medlem i Drottningholms Barockensemble och syns ofta inlånad till landets symfoniorkestrar när repertoaren kräver. Björn är idag, utöver sina många frilansuppdrag, anställd som organist i Immanuelskyrkan i Stockholm.


Konserten är ett samarrangemang med Lidköpings församling

Sparbanken Lidköping stöder konsertföreningens verksamhet.


Konsertlokalen är handikappanpassad.

In Search of Beethoven

En film om en av våra största kompositörer
Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Torsdag 4 oktober kl. 18.00, Folkets Hus

Ordinarie pris: 140 kr - specialpris för Lidköpings konsertförenings medlemmar 90 kr

Phil Grabskys tredje film om klassiska kompositörer visas på Lidköpings Folkets Hus. Ta del av ett djuplodande porträtt som söker sig bortom myterna och skildrar kompositörens liv genom hans verk.I filmen hinner vi vara med om hela 65 framföranden av några av världens främsta musiker. Varje musikstycke dokumenteras kronologiskt och kopplas samman med Beethovens biografi och personliga brev.Mitt liv med musiken - Från pop till klassiskt och opera

Dagens Nyheters musikkritiker Martin Nyström berättar och ger musikaliska smakprov.

17 oktober onsdag kl. 18.30 Stadsbiblioteket

Entréavgift 50 kr.
Biljetter beställs efter den 10 oktober via biblioteket tel. 0510 77 00 50.

Som musikkritiker på Expressen och Dagens Nyheter, lärare på Musikhögskolan i Göteborg och som föreläsare och författare har Martin Nyström dagligen arbetat med musik i drygt 40 år. Han rör sig över de flesta av musikens alla genrer, även om han haft ett särskilt fokus på klassisk musik och opera.

I sin föreläsning "Mitt liv med musiken" berättar han om sitt första omvälvande möte med popmusiken, sin uppväxt med Evert Taube och den svenska vistraditionen samt sina avgörande ingångar i den klassiska musiken och operan.

Martin Nyström är i dag frilansande huvudkritiker och ansvarig för klassisk musik och opera på Dagens Nyheter. Och bosatt på en ö i Göteborgs södra skärgård.


foto: privat

Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

Lokalen är handikappanpassad.

Duo Magnus & Irina

Vinnare av 2017 års final i Västerås av kammarmusiktävlingen
Ung & Lovande!

Med Magnus Holmander klarinett och Irina Serotyuk ackordeon
”Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld!” Juryns motivering

24 oktober onsdag kl. 19.00 i Kylandersalen, Musikskolan

Inträde 150 kr, ungdomar <20 år fritt
100 kr för konsertföreningens medlemmar

Vi ser gärna att ni använder vårt Swish-konto vid biljettköp.
Det går även bra att förköpa biljetter via vårt Swish-konto nr: 1235126784


Duon bildades när de gjorde sina första år på masterutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Den relativt nya duon har redan skaffat sig en helt egen repertoar, mycket tack vare att Irina Serotyuk själv arrangerar musik för den ovanliga ensemblen.


Sedan vinsten i Ung & Lovande har duon fortsatt att utveckla sin repertoar genom egna arrangemang och kompositioner. Deras repertoar sträcker sig ända från barocken till nutida konstmusik. De strävar efter att få fram mer kammarmusik som är originalskriven för ackordeon, och lägger nu en beställning på ett verk av Andrea Tarrodi, som kommer att uruppföras i samband med Ung & Lovande-turnén.

Magnus Holmander (f. 1993) spelar klarinett och studerar på Kungliga Musikhögskolan, tidigare för mästarna Hermann Stéfansson och Martin Fröst, nu för Emil Jonason.

Irina Serotyuk (f. 1988) är ackordeonist med tidigare studier i Odessa och Warszawa och nu studerar hon i Stockholm för Anita Agnas på Kungliga Musikhögskolan.

Konsertprogram Ung och lovande
Malcolm Arnold - Sonatina op. 29
Claude Debussy - Premiere Rhapsodie
Magnus Holmander - Under the Bridge
Andrea Tarrodi - Beställningsverk
Witold Lutoslawski - Dance Preludes
Johannes Brahms - Ungersk dans nr 1 allegro molto

PAUS

Svante Henryson - Off Pist
Myroslav Skoryk - Carpathian Rhapsody
Volodymyr Zubilsky - Preludium och Toccata
Astor Piazolla - Café 1930
Pedro Iturralde - Suite Hellenique
Anders Hillborg - Hyper Exit


Sparbanken Lidköping stöder konsertföreningens verksamhet.


Konsertlokalen är handikappanpassad.

Sjöströmska kvartetten

En lysande kvartett med passionerat spel och målinriktad attityd.

10 november lördag kl. 17.00 i Lidbeckska huset.
Ingång från Gamla stadens torg.

Det är första gången som konsertföreningen anordnar en konsert i Lidbeckska huset. Den vackra fullmäktigesalen tror vi passar bra som kammarmusiksal.

Inträde 150 kr, ungdomar <20 år fritt
100 kr för konsertföreningens medlemmar

Vi ser gärna att ni använder vårt Swish-konto vid biljettköp.
Det går även bra att förköpa biljetter via vårt Swish-konto nr: 1235126784


Musiker
Jenny Jonsson, violin, Annie Svedlund, violin
Märta Eriksson, viola, Frida Bromander, cello

Sjöströmska kvartetten bildades våren 2007 i Göteborg, och har genom flertalet framgångsrika konserter och turnéer blivit en etablerad kammarmusikensemble.

 

Med nyfikenhet på stråkkvartettformens potential har Sjöströmska kvartetten funnit ett intresse i att använda svenska verktyg som ett ytterligare uttrycksmedel. Detta har bland annat lett till ett kärt och nära samarbete med regissören och slagverkaren Sebastian Ring, med vilken de gjorde föreställningen "Stråkkvartett i vardagsrum" för Norrlandsoperans räkning 2014.

Musikernas passionerade spel och målinriktade attityd har helt säkert bidragit till att kvartetten genom åren erhållit ett flertal utmärkelser, däribland Vertavopriset och Guido Vecchis stipendium.

Joseph Haydn, op 76 no 4, "Sunrise"
* Allegro con spirito
* Adagio
* Menuetto - Allegro
* Finale - Allegro ma non troppo

Samuel Barber, op 11
* Molto allegro e appassionato
* Molto adagio
* Molto allegro

PAUS

Felix Mendelssohn, op 13
* Adagio - Allegro vivace
* Adagio non lento
* Intermezzo: Allegretto con moto - Allegro di molto
* Presto - Adagio non lento


Sparbanken Lidköping stöder konsertföreningens verksamhet.


Konsertlokalen är handikappanpassad.

Fredrik Ljungkvist Yun Kan 3

Svensk improvisationsjazz i toppklass!

8 december lördag kl 17.00 Röda Kvarn

Inträde 150 kr, ungdomar <20 år fritt
100 kr för konsertföreningens medlemmar

Vi ser gärna att ni använder vårt Swish-konto vid biljettköp.
Det går även bra att förköpa biljetter via vårt Swish-konto nr: 1235126784


Vi har nöjet att presentera lidköpingssonen Fredrik Ljungkvist som tillsammans med sin trio Yun Kan 3 ger en konsert på Röda Kvarn lördagen den 8 december. I trion ingår också Mattias Welin på bas och Jon Fält trummor.

Saxofonisten, bandledaren och kompositören Fredrik Ljungkvist, född 1969, är en lysande centralgestalt inom den svenska improvisationsmusiken. Fredrik har bildat flera jazzgrupper med olika antal musiker, bl.a. Yun Kan 5 och Yun Kan 10. Han har turnerat periodvis med norsk/svenska bandet Atomic som har rönt stora framgångar bl. a. i USA, Kanada, Frankrike, Spanien och Japan. Fredrik Ljungkvist har tilldelats flera prestigefyllda pris, bland annat Kungl. Musikaliska akademien jazzpris 2011, för ett djupt fängslande musikerskap präglat av stor värme och medryckande vitalitet.

 

Efter avslutade studier vid Kungl. Musikhögskolan etablerade sig Fredrik Ljungkvist snabbt som en av Sveriges mest efterfrågade saxofonister. Han har spelat med större delen av den svenska jazzeliten och har medverkat på över 60 jazzskivor.


Mattias Welin föddes i Växjö 1965. Han har studerat musik på Skurups Folkhögskola 87/88 och Kungliga musikaliska akademien 89-91.

 

Mattias Welin har jobbat som frilansmusiker sedan -96 och började synas på de svenska scenerna i och med turnéer med Magnus Broo´s första platta "Sudden Joy". Han arbetar sedan dess med många svenska jazzartister, såsom MAGGI OLIN BAND, Fredrik Ljungkvist och även i internationella samarbeten.


Jon Fält, född i Gävle 1979, är en svensk jazzmusiker på slagverk. Han växte upp i Sandviken och när han var 3 år fick han sitt första trumset. Efter två års studier vi Skurups Folkhögskola fortsatte Jon Fält sina studier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

 

Idag är han en av våra mest efterfrågade jazzmusiker och hans lyhörda och vitala spel har blivit en rytminjektion i de mest mångskiftande sammanhang, bland annat i pianisten Bobo Stensons Trio. Utan överdrift är trumslagaren Jon Fält en av dagens intressantaste svenska jazzmusiker. Med känsla för rytmisk frihet i kombination med sinne för form och kommunikationsförmåga passar han in i många av jazzens labyrinter.


Konserten görs i samverkan med det estetiska programmet vid
De la Gardiegymnasiet.

Sparbanken Lidköping och NLT stöder konsertföreningens verksamhet.

       


Konsertlokalen är handikappanpassad.

På artisternas hemsidor finns ofta länkar till bl a YouTube för provlyssning.