Hem
  Bakgrund
  Aktuellt program
  Historik
  2017
  2016
  2015
  2014
  Bli medlem!
  Styrelse
  Programkommitté
  Föreningsnytt
  Länkar
 

Historik 2018

Konsertföreningen har under året presenterat följande program


Fredrik Ljungkvist Yun Kan 3
Svensk improvisationsjazz i toppklass!
Fredrik Ljungkvist, klarinett, tenorsax, baritonsax
Mattias Welin, bas
Jon Fält, Slagverk

8 december Röda Kvarn.

Musikåret 2018 slutade med en jazzkonsert av allra bästa märke. Lidköpingssonen Fredrik Ljungkvist besökte hemstaden och med sig hade han två ypperliga musiker, basisten Mattias Welin och slagverkaren Jon Fält. Dessa mycket samspelta musiker bildar trion Yun Kan 3. Den stora publiken fick uppleva en kväll som innehöll både jazzstandards och egna låtar.

Ett roligt inslag i programmet var när de på ett underfundigt sätt vävde in några julhymner i programmet. Både Hosianna och Bereden väg för Herren samt Santa Claus is coming to town fick en ny och elegant tolkning av trion. Jon Fält, som tidigare i höst belönats med Sveriges Radios pris Jazzkatten, visade stor virtuositet i sin hantering av både vanliga och udda slagverksinstrument. Yun Kan 3 tackade den mycket nöjda publiken med flera extranummer.


Stråkkvartett: Fyra Göteborgsmusiker

10 november i Lidbeckska huset.

Det var första gången som konsertföreningen anordnade en konsert i Lidbeckska huset. Den vackra fullmäktigesalen gav musiken en fin inramning. Publiken satt nära musikerna, precis som det skall vara på en kammarkonsert.

Det var fyra mycket välmeriterade musiker som framträdde. Alla har en gedigen musikalisk bakgrund, med basen i det göteborgska musiklivet.

Violin: Øyvor Volle - konsertmästare på GöteborgsOperan och primarie i välrenommerade Vertavokvartetten.
Violin: Annie Svedlund - frilansare med bas i Göteborg, och medlem i Sjöströmska kvartetten. Spelar i Läcköoperans orkester om somrarna.
Viola: Lars Mårtensson - stämledare i violastämman i Göteborgs Symfoniker.
Cello: Frida Bromander - frilansare som mestadels arbetar/arbetat på operan i Göteborg och Kungliga Hovkapellet i Stockholm.

NLT-recensionBo Borg:Kammarmusik på Lidbeckska


Duo Magnus & Irina

24 oktober i Kylandersalen, Musikskolan

Vinnare av 2017 års final i Västerås av kammarmusiktävlingen Ung & Lovande!

Med Magnus Holmander klarinett och Irina Serotyuk ackordeon
”Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld!” Juryns motivering

Denna beskrivning av musikerna, stämde helt hållet med det som publiken fick uppleva på onsdagskvällen. Det omväxlande programmet bestod av både traditionell och nyskriven konstmusik. De båda musikerna presenterade sitt program på ett trivsamt och underhållande sätt, vilket publiken uppskattade.

Tidigare under dagen medverkade Duo Magnus och Irina vid en workshop tillsammans med elever vid musikskolan.


Mitt liv med musiken - Från pop till klassiskt och opera

Dagens Nyheters musikkritiker Martin Nyström berättade och gav musikaliska smakprov.

17 oktober på Stadsbiblioteket

Som föreläsare, författare och kritiker har Martin Nyström dagligen arbetat med musik i mer än 40 år. Han behärskar de flesta av musikens alla genrer, även om han haft ett särskilt fokus på klassisk musik och opera. På biblioteket berättade han om den musik som betytt mycket för honom personligen. Från John Lennon och popen, via Evert Taube till den klassiska musiken och opera.

I samarrangemang med Biblioteket.


Barocka skuggspel med Ensemble Klärobskyr

Tidlös musik på gamla instrument

29 september i S:t Nicolai kyrka

Ensemble Klärobskyr består av fyra av Sveriges mest namnkunniga musiker som samlats för att utforska barockens kammarmusik på gamla instrument.

Nils-Erik Sparf och Klara Hellgren – violin,
Erik Wahlgren – cello och Björn Gäfvert – cembalo.

Program:
Bach Triosonatan ur Musikalisches Opfer
Biber Partita VI i D-dur ur "Harmonia artificiosa"
Paus
Bach trio sonata i G-dur
Biber Partita I i d-moll ur "Harmonia artificiosa"

Konserten var ett samarrangemang med Lidköpings församling.


Sommarkonsert i Stadsträdgården
med Skallsjö Sommarorkester

26 juli kl 19.00, Stadsträdgården

Skallsjö Sommarorkester är en progressiv stråkorkester som grundades 2013 av Carl Vallin och Gustav Wetterbrandt, som då var 17 respektive 16 år gamla. Drivkraften bakom orkesterns uppkomst var social så väl som musikalisk. Unga musiker från hela Sverige fick chansen att skapa konsertupplevelser på sina egna villkor och efter eget engagemang, samtidigt som de knyter vänskapsband och inspirerar varandra genom musiken. Under sina hittills fem sommarturnéer har även utländska musiker från bl.a. Danmark, Storbritannien, Island och Slovenien medverkat. Orkesterns medlemmar studerar på musikhögskolor som Edsbergs Slott, KMH, Guildhall School (London), Musikkonservatoriet i Köpenhamn och Mozarteum Salzburg. Sommaren 2016 gick även turnén utomlands då orkestern besökte Tyska Hessen och gav tre bejublade konserter.
Konsertmästare: Carl Vallin
Violinsolist: Samuel Staples, London.

Konserten var ett samarrangemang med Lidköpings kommun Kultur & Fritid.
Sparbanken Lidköping stöder konsertföreningens verksamhet.

NLT-recension Bo Borg: Skallsjö Sommarorkester


Barockakademin
Göteborgssymfonikernas egen barockensemble

28 april i S:t Nicolai kyrka

2016 bildade Symfonikerna en egen barockensemble som sedan dess ger konserter både i Konserthuset i Göteborg och på turné. Konstnärlig ledare är den italienske cellisten Stefano Veggetti. Tillsammans med musikerna utforskar han musiken ur ett tidstroget perspektiv – så som det kan ha låtit när den skrevs i perioden 1600-1750. Solist var violinisten Terje Skomedal.

Programmet innehöll musik av följande barockmästare:

Francesco Maria Veracini (1690 – 1768), Antonio Vivaldi (1678 – 1741), Georg Philipp Telemann (1681 – 1767)

Samarrangemang med Lidköpings församling/Svenska kyrkan och
Lidköpings kommun/Kultur&Fritid

NLT-recension Bo Borg: Barockakademin


Revue Blanche
Spännande kvartett från Belgien

12 april, Vänermuséet

Lore Binon, sopran, Caroline Peeters, flöjt, Kris Hellemans, viola, Anouk Sturtewagen, harpa

Kvartetten Revue Blanche har på kort tid etablerat sig som en av Belgiens mest intressanta kammarmusikensembler och den ovanliga kombinationen sopransång, flöjt, viola och harpa ger gruppen ett alldeles eget sound.

Konserten arrangerades i samverkan med Musik i Väst.

Notis i NLT  Revue Blanche på Vänermuséet


Duke Ellington - Sacred Concert
Lördag 17 mars och söndag 18 mars i S:t Nicolai kyrka

Medverkande:
Margareta Bengtson, sopran Nya Stadens Storband, S:t Nicolai Vocalis, Lidköping, S:ta Helena Vokalensemble, Skövde, Johannes Landgren, dirigent

Helgen den 17-18 mars framfördes Duke Ellingtons Sacred Concert vid två fullsatta konserter i S:t Nicolai kyrka i Lidköping. Detta arrangemang blev en fullträff, både musikaliskt och publikt.

Programmet In the name of freedom har sin utgångspunkt i Duke Ellingtons tidlösa Sacred Concerts från 1960- och 70-talen. Med budskap om medmänsklighet och ickevåld kändes musiken lika aktuell idag som då den skrevs.

Konserten var ett samarrangemang mellan Lidköpings konsertförening, Lidköpings församling och Nya Stadens Storband.


Duo ViNa
En ung och lovande duo

25 februari i Kylandersalen, Musikskolan

Duo ViNa kom, sågs och segrade!

Victoria Stjerna violin och Natalia Kremska piano, bjöd på söndagskvällen den talrika publiken i Kylandersalen, Musikskolan på ett program utöver det vanliga.

Med ungdomlig entusiasm, intensitet och stor värme, tog de sig an verk av de välkända kompositörerna Claude Debusy, Camille Saint-Saëns och Johannes Brahms. En för de flesta i publiken helt ny bekantskap var den Kristinehamnsfödde kompositören Albert Schnelzer f. 1972. I hans "Apollonian Dances” (2003) visade duon prov på sin eminenta förmåga att tolka ett nutida verk med både traditionell karaktär och med ett nydanande tonspråk. Det märktes att duon trivdes att musicera tillsammans och få göra detta inför den entusiastiska publiken.

Numera är de inte bara unga och lovande, nu visar de prov på en stor mognad i sitt musicerande, trots sin ungdom.


Bach på svenska

Gunnar Idenstam orgel – Lisa Rydberg violin
3 februari i St. Nicolai kyrka

Detta var en konsert med två av landets mest briljanta och spännande musiker: Gunnar Idenstam, orgel och Lisa Rydberg fiol. Båda har klassisk bakgrund, men har fötterna djupt förankrade i den folkmusikaliska myllan. Konserten gjorde verkligen skäl för titeln ”Bach på svenska”, eftersom duon på ett högst personligt sätt vävde samman Bachs traditionella musik med svensk folkmusik. En stor och hänförd publik fyllde den vackra kyrkan och många uttryckte efteråt sin glädje och tacksamhet över att fått vara med om denna fina konsert.

Konserten var ett samarrangemang med Lidköpings församling.